Artikel 69 van 74

Tips om zonder botbreuken de wintersport te overleven

  1. VOORBEREIDING
    Het begin van de pret start bij het kiezen van de allerleukste bestemming. Is er voldoende uitdaging in de afdalingen?, is er voldoende voor de kinderen te doen? of hoe is het met de après ski? Sneeuw is natuurlijk essentieel voor de wintersport. Ga daarom op zoek naar een bestemming waar sowieso veel sneeuw is, als jij er bent.
  2. UITRUSTING Bespaar nooit op handschoenen. Warme handen zorgen voor een fijn en comfortabel gevoel tijdens het skiën en snowboarden.
  3. SKILES Onderschat wintersport niet. Er zit niet voor niets het woord ‘sport’ in. Ga als voorbereiding een paar keer naar de sportschool of oefen in een indoor hal op je techniek. Zo kom je direct een beetje in de wintersportstemming. Ook als je al vaker hebt geskied is het fijn om je techniek te verbeteren en versterken.
     
  4. KINDEREN EN SKILES Hoe goed je jezelf ook vind skiën, laat het geven van skiles aan je kinderen maar over aan een professional. Bij de meeste skischolen kunnen kinderen al vanaf 4 jaar skiles volgen. Veel skischolen hebben ook sneeuwcrèches, waar de kids gewoon lekker kunnen ravotten en spelen met elkaar, terwijl jij de skipiste afscheurt. Daar waar de meeste kinderen niet kunnnen wachten om de berg af te sjeezen zullen sommige zich hevig verzetten bij de eerste les. Welllicht kan je vòòr de wintersport alvast een lesje nemen in een indoor skihal in Nederland. Zo weet je zeker of je zoon of dochter skiën wel of niet leuk vindt en scheelt veel verzet tijdens de vakantie zelf.
     
  5. VEILIGHEID VOOROP! We weten allemaal hoe akelig ski-ongelukken kunnen zijn. Ben jij een ervaren wintersporter? Dan loop je zelfs meer risico op botbreuken dan wanneer je nog aan oefent met de pizzapunt. ​Tachtig procent van de gewonden zijn namelijk ervaren wintersporters, blijkt uit onderzoek van ​van alarmcentrale Eurocross en traumacentrum LUMC. Ervaren skiërs en snowboarders hebben vaak meer zelfvertrouwen. Ze zijn overmoedig(er) en kiezen vaak voor een gevaarlijkere piste. Dat in combinatie met hoge snelheden maakt dat je harder kunt vallen en sneller te maken kunt krijgen met ernstig letsel. Ookal gaat je kind nog niet zo hard of wordt er van een erg veilige piste af geskied, ongelukjes zitten in een klein bergjes! Een goede skihelm, skibril, zijn geen overbodige luxe.
     
  6. EHBO   Ondanks alle zorgvuldigheid en oplettendheid kan er altijd iets mis gaan. Zorg daarom voor een goed gevulde EHBO SET of EHBO TAS en weet wat je kan doen indien het toch mis gaat. Zowel voor kleine als grote ongelukken gelden altijd de belangrijkste EHBO regels:  1) Let op gevaar 2) denk na: Wat is er gebeurd? 3) stel het slachtoffer gerust 4) zorg voor deskundige hulp  5) help het slachtoffer  ter plekke waar hij zit of ligt. Wil je meer weten over hoe je kan handelen lees dan deze EHBO TIPS Ze helpen je om snel te kunnen handelen en tegelijkertijd je hoofd koel te houden.
  7. SMEREN SMEREN SMEREN De zon is heerlijk om op je (koude) huid te voelen tijdens en na het skieën toch kan dit leiden tot ernstige verbranding van de huid. Het weer is tijdens de wintersport vaak misleidend; doordat het vrij koud is buiten, voelt de zon lekker warm en niet gevaarlijk heet. Smeer jezelf en vooral ook je kinderen meerdere malen per dag in een hoge factor zonnebrandcrème. Deze crème mag niet een te hoge hoeveelheid water bevatten omdat dit in het koude weer je huid kan bevriezen. Kies daarom voor een zonnebrandcrème die tegen de kou kan. Is er geen zon? Zorg ook dan dat je huid goed beschermd is met een vette creme zonder water om uitdroging en bevriezing te voorkomen. p.s. vergeet de tere huid van de lippen niet!

 

De allebelangrijkste tip noemen we dan maar de BONUSTIP en dat is GENIETEN! Heel ruim en overdreven veel!

 

21-2-2018 door: Sindy Spruijt

© 2014 - 2024 MyMitella | sitemap | rss