Sorteer op

Wat is een duimbrace?

Een duimbrace is een versteviging voor om je duim. Je maakt een duimbrace stevig vast rondom je duim en je hand om ervoor te zorgen dat je duim versteviging krijgt. Op die manier help je je duim om op zijn plaats te blijven en geen verkeerde bewegingen te maken. Een duimbrace dragen kan fijn zijn als je last hebt van je duim nadat je hem bijvoorbeeld overbelast hebt. Ook kun je een duimbrace dragen uit voorzorg als je een bepaalde activiteit gaat ondernemen en weet dat je dan vaak last krijgt van je duim.

Verschillende benamingen voor duimbraces

Een duimbrace is ook wel bekend onder andere benamingen. Zo kun je ook de term duimbandage tegenkomen. Daarnaast wordt een duimbrace regelmatig een duim-polsbrace genoemd of een pols- en duimbrace, omdat de duimbrace vaak ook om de pols bevestigd wordt en de pols zo ook extra ondersteunt. Een andere benaming die we wel tegenkomen is een pols/hand/duimbrace, omdat de duimbrace vaak ook om de hand en pols bevestigd wordt.

Een speciaal type duimbrace is een duimbrace met duimspalk. Een spalk voor de duim zorgt ervoor dat de duim geïmmobiliseerd wordt en dus niet meer kan bewegen. Dit geeft de duim rust: de duim krijgt de kans om zich te herstellen van bijvoorbeeld overbelasting of verstuiking. Ook in het geval van bijvoorbeeld een skiduim of artrose kan een duimspalk ingezet worden.

Wanneer gebruik je een duimbrace?

Een duimbrace gebruik je grofweg in twee situaties:

 • Als je overbelasting of letsel hebt opgelopen en de duim daarom wilt ontlasten en eventueel geheel wilt immobiliseren met een duimspalk.
 • Als je iets gaat doen waardoor je eerder vaak last kreeg van je duim. Een duimbrace kan je duim dan ondersteunen bij de activiteit en zo pijn of verrekking voorkomen.

In de praktijk wordt een duimbrace vaak ingezet in de gevallen die we hieronder beschrijven.

Duimbrace bij artrose

Artrose houdt in dat het kraakbeen in het handgewricht verandert. Hierdoor kunnen stijfheid en pijn optreden in de hand, de pols of de duim. Het duimgewricht is een vaak gebruikt gewricht, dus last van de duim bij artrose is een veelgehoorde klacht. Bij artroseklachten in de duim kan een duimbrace verlichting van de pijn bieden. Ook de duimbrace met duimspalk kan de pijn die bij artritis optreedt, verzachten.

Duimbrace bij RSI in je duim

De afkorting RSI staat voor Repetitive Strain Injury. Deze aanduiding wordt gebruikt voor pijnklachten die ontstaan als je een bepaald gewricht of meerdere gewrichten vaak achter elkaar op dezelfde manier gebruikt doordat je steeds dezelfde beweging maakt.

RSI uit zich niet bij iedereen op dezelfde manier. Je kunt bij RSI last hebben van verschillende klachten, zoals

 • Tintelende handen
 • Pijn in je polsen
 • Gevoelloze onderarmen en handen

RSI is het gevolg van overbelasting. Om de klachten te bestrijden, is rust voor de overbelaste gewrichten dus belangrijk. Een duimbrace ondersteunt de duim en een duimbrace met spalk immobiliseert de duim zelfs, wat het duimgewricht complete rust geeft.

Duimbrace bij de ziekte van Quervain

Heb je de ziekte van Quervain, dan heb je te kampen met peesontsteking. De ziekte van Quervain ontstaat door overbelasting van de duim of door het vaak herhalen van een en dezelfde beweging. De ziekte maakt dat het bewegen van de pols en duim pijnlijk is. Ook bij deze ziekte is een duimbrace of pols- en duimbrace een veelgebruikte manier van pijnverlichting.

Duimbrace als je je duim verstuikt hebt

Als je duim bijvoorbeeld tijdens het sporten hard in aanraking komt met een bal en daardoor in een onnatuurlijke hoek buigt, heb je te maken met een duimverstuiking. Dit zorgt voor een pijnlijke duim die vaak ook gezwollen is. Je kunt je verstuikte duim moeilijk bewegen. Een duimbrace met spalk is een uitkomst als je je duim door de verstuiking niet mag bewegen. Let erop dat het niet de bedoeling is de duim langdurig te immobiliseren bij een verstuiking: de duim heeft ook beweging nodig om te herstellen.

Duimbrace tijdens volleybal of andere sport

Tijdens sport loop je vaak meer risico op zware belasting of overbelasting van bepaalde gewrichten, zoals het duimgewricht. Een (sport)brace voor je duim is dan een slimme voorzorgsmaatregel. Juist als je vaker klachten hebt na het sporten, kan een brace helpen om die klachten te voorkomen. Een van de sporten waarbij het risico op overbelasting van de duim (en pols) groot is, is volleybal. Een duimbrace of pols- en duimbrace dragen bij het volleyballen is geen overbodige luxe als je merkt dat je snel last hebt van je duim of pols tijdens het volleyballen.

Duimbrace bij instabiel duimgewricht

Heb je last van duiminstabiliteit, dan is je duim beweeglijker dan normaal. Je kan hier pijn van hebben, of je kunt het gevoel hebben dat je duim steeds bijna uit de kom schiet. Heb je last van duiminstabiliteit, dan kan een duimbrace ervoor zorgen dat de duim ondersteund wordt en de pijn vermindert.

Duimbraces van MyMitella: kies uit verschillende soorten

Bij MyMitella vind je verschillende soorten duimbraces. De duimbraces verschillen van elkaar op bijvoorbeeld de volgende vlakken:

 • Materiaal
 • Maat (je bepaalt jouw maat door de omtrek van je pols op te meten)
 • Duimbrace met spalk of zonder spalk

Verder heb je uiteraard de keuze uit een duimbrace links of duimbrace rechts. De duimbraces zonder spalk zijn zowel aan de linker- als aan de rechterhand te dragen. Als dit het geval is, staat dit expliciet in de producttekst vermeld.

Goedkope duimbrace kopen: waarom bij MyMitella?

Een goedkope duimbrace kopen doe je bij MyMitella. En als je dan toch een duimbrace of duimspalk koopt, vergeet dan zeker niet om even verder te kijken op onze site.

In ons assortiment vind je niet alleen braces en sportbraces, maar nog veel meer hulpmiddelen en zorgartikelen in vrolijke kleuren en met leuke prints. Wat dacht je van een verpleegstershorloge dat kleurt bij je zorgklompen of van een leuk cadeau voor je collega, vriend(in) of familielid in de zorg?

Onze klanten kiezen voor MyMitella om de volgende redenen:

 • Gratis verzending vanaf 75 euro

Bestel je voor 75 euro of meer, dan verzenden we je bestelling gratis. We zorgen er trouwens ook altijd voor dat je bestelling een feestje is om uit te pakken.

 • Voor 16 uur besteld? Vandaag verzonden!

Van lang wachten op leuks wordt niemand blij. Bestel je daarom vandaag voor 16:00 uur? Dan versturen we vandaag nog je producten (geldt voor maandag t/m vrijdag).

 • We staan bekend om onze goede klantenservice

​Lees onze reviews er gerust op na: onze klanten zijn zeer tevreden over onze klantenservice. Je kunt ons gemakkelijk bereiken door te bellen, mailen of appen. Als je een vraag hebt, staan we altijd voor je klaar.

Bij MyMitella kun je naast duimbraces kopen ook terecht voor de volgende soorten braces:

Happy healing!

 

© 2014 - 2024 MyMitella | sitemap | rss