We willen graag met je kennis maken:
Ik ben Natasja Groenevelt getrouwd en moeder van 3 zonen van 22, 19 en 15 jaar. Ik woon al mijn hele leven op Stolwijk. Als klein meisje wist ik eigenlijk al dat ik kraamverzorgster wilde worden. Ik was altijd met kleine kinderen bezig paste heel veel op en ging na school altijd met mijn kleine buurkindjes spelen. 

Na mijn middelbare school ben ik eerst de kappersopleiding gaan doen. Ik was nog te jong om te starten aan de opleiding voor kraamverzorgster en volgde wat vriendinnen. Toch bleef de kraamzorg altijd trekken en 6 jaar als kapster heb ik de stoute schoenen aangetrokken en mij laten omscholen. Ik heb er tot op de dag van vandaag geen seconde spijt van gehad.

 

Waar werk je en wat is je functie?:
Ik werk bijna al bijna 25 jaar als kraamverzorgster in de kraamzorg waarvan 19 jaar voor Kraamzorg de Waarden. Mijn opleiding heb ik bij een andere organisatie gedaan. Ik ging eerst 3 maanden naar school voor de theorie en daarna mocht je mee de praktijk in en ging je 1 keer per maand een week terug naar school. Als ik had geweten hoe makkelijk het me af zou gaan was ik er veel eerder mee begonnen, maar ik vond het best een stap.  

Kraamzorg de Waarden is een grote organisatie maar alles is er heel goed geregeld. Alle bijscholingen worden keurig verzorgd. Je kunt tegenwoordig ook kiezen voor verschillende werkroosters. BV 4-daags of 8-daags werkrooster. Je kunt ook alleen partusdiensten doen; dan begeleid je samen met een verloskundige een thuisbevalling. Zo is het voor moeders met kleine kinderen toch mogelijk om dit (onregelmatige) beroep te kunnen uitoefenen.  

Zelf werk ik sinds een paar jaar op een 4-daags rooster. Ik maak dan de zorg in een gezin niet af. Dat is wel jammer maar ook een keuze die je maakt. Voor mij de beste keuze omdat ik het dan thuis ook allemaal goed kan combineren. Daarnaast zit ik in een partuspool voor het Groene Hart Ziekenhuis. Hier begeleid ik samen met een verloskundige poliklinische bevallingen in het GHZ-ziekenhuis. Hier heb je dan meer contact met de verpleegkundige en artsen in het ziekenhuis zodat het mijn toch wat solistische beroep heel afwisselend maakt.

Hoe ziet een werkdag er uit en welke taken & verantwoordelijkheden horen daarbij?:
Mijn werkdagen zijn erg afwisselend. Je weet van tevoren nooit wat er gebeurt die dag en het speelt mee of het het eerste kindje is of dat er al broertjes/ zusjes in het gezin zijn.

Er zijn taken die je iedere dag moet uitvoeren zoals medische controles bij moeder en kind (pols tellen, temperaturen, fundusstand voelen evt hechtingen controleren, wegen, kleurtje in de gaten houden en gewoon de algehele toestand checken). Begeleiding bij de borst of flesvoeding. Zorg dragen voor rust en herstel.  

Meestal begint mijn dag rond 8 uur met het maken van een lekker ontbijtje voor de ouders. We bespreken dan hoe ze de nacht ervaren hebben en of er puntjes zijn waar ze tegenaan gelopen zijn. Ik doe de controles bij moeder. Na het ontbijt gaat de moeder meestal douchen en zorg ik ervoor dat ze weer heerlijk in een schoon bed kan liggen als ze terugkomt. Soms moet ik de eerste dagen ook even helpen bij het douchen zoals omkleden of afdrogen. Na het douchen gaan we leren hoe de baby in bad moet. Soms doen we het dagelijks soms om de dag ligt eraan wat de ouders willen en hoe handig ze zijn. Ik doe controles bij baby en let hierbij op kleur, gedrag, gewicht en temperatuur. Na het badje komt er vaak wat visite of de verloskundige komt langs om te kijken hoe het allemaal gaat. Vaak doe ik even wat licht huishoudelijke taken. Dan is het alweer tijd voor lunch.

Daarna gaan ouders slapen en kan ik mijn administratie doen. Dit houd in het zorgplan invullen en alles rapporteren. Vaak ligt de baby dan ook bij mijn in de buurt zodat ouders even goed kunnen slapen en ik op hun kindje kan letten. Soms zit ik ook echt poos heerlijk te kroelen omdat het kindje onrustig is. Rond 15 uur maak ik ze weer wakker met een heerlijk fruitje en thee/koffie. Weer doe ik de controles en schrijf ze op. We bespreken de nacht door met de nodige tips en dan is het rond 16 uur alweer tijd om naar huis te gaan. De dag is altijd veel te kort. 

De dag die ik hier beschreef is het eerste kindje. Als er oudere kindjes zijn dan verloopt het meestal weer wat anders en doe ik tussendoor als er tijd is ook wat met hun. Uiteindelijk ben je verantwoordelijk dat alles goed verloopt die dagen en moeder en kind goed herstellen.

 

Werken in de kraamzorg
Ik heb voor kraamzorg gekozen omdat ik het leuk vind om voor mensen te zorgen en kinderen/ baby's leuk vindt.

Het leukste aan mijn vak vind ik het verzorgen en van de mensen en leren ze zelfvertrouwen te geven zodat ze aan het einde van de week zelfstandig voor hun kindje kunnen zorgen. Ik probeer er altijd een feestje van te maken d.m.v. lekkere fruithapjes leuke ontbijt en lunch bordjes. Het is altijd fijn als het gezin leuk kan terugkijken op zo'n bijzondere week in hun leven. Daar doe ik het voor.

 

Wat maakt werken als kraamverzorgster zo boeiend
De dankbaarheid het vertrouwen en waardering van de gezinnen waar ik kom. Heel veel dingen zijn voor mij ondertussen gewoon maar voor de gezinnen is het vaak heel bijzonder. Het is ook superleuk om te horen dat mensen jaren later nog steeds terugkijken op die hele mooie en bijzondere week met hun pasgeboren kindje die ze gehad hebben. Zo hoort het. 

Ik vind het altijd lastig of vervelend om te lezen dat het toch ook vaak anders gaat. 

Het zijn net die kleine dingen die het even bijzonder maken en het voor mij als kraamverzorgster super leuk blijft.

Ook vind ik het heel leuk en zeker speciaal als mensen bij de volgende baby weer vragen of je komt. Dat komt best vaak voor. Dan weet je ook dat je je werk wel goed doet. 

Er zijn zelfs gezinnen waar ik al voor de vierde keer ben geweest. Ook ben ik een keer bij een gezin geweest waar ik 20 jaar ervoor geweest was bij haar broertje die ze toen kreeg. Ze had toen leuke herinneringen aan die tijd, Ze wilde nu graag dat ik bij haar kwam. Er zijn ook mensen die je vragen aan die ik niet eens ken. Dat is zo bijzonder!

Het  werken met verschillende verloskundigen waar je ook een (vertrouwens) band mee op bouwt. Zij zijn eigenlijk het enige contact buiten de gezinnen waar je werkt. Je overlegt met ze als je iets niet vertrouwt of ergens over twijfelt ik werk dus nauw samen met ze. Het is dan ook fijn als je daar dan een goede band mee hebt. Ze weten dan wat ze aan je kunnen hebben.    

Welk mooi, bijzonder, grappig of speciaal moment wil je met ons delen?
Ik maak eigenlijk altijd bijzondere momenten mee tijdens mijn werk. Iedere bevalling ieder gezin is weer mooi en bijzonder. Hoe mooi is het als je iedere week weer aan het begin mag staan bij een nieuw leven dat nog een heel toekomst voor zich heeft. Te mogen zien hoe twee onwetende, onzekere ouders aan het einde van de week zo gegroeid zijn in hun rol als ouder. Prachtig is dat. 

Ik vind gewoon dat ik de leukste baan ter wereld heb!!!!

 

Heb je tips voor toekomstige collega’s  of studenten in de Kraamzorg?
Een tip die ik wil meegeven aan mijn toekomstige collega's. Blijf jezelf en ga met de gezinnen mee, jij bent daar te gast die week en je kunt niet dingen gaan veranderen. Laat mensen in hun waarde, pas je zelf gewoon aan want als je weg gaat doen ze het toch op hun eigen manier. En dat is prima. Ik vertel ook altijd tegen gezinnen dat er niet 1 weg naar Rome is. Volg altijd je GEVOEL dan hou je je werk leuk en loop je niet zo snel de kans dat het niet klikt bij gezinnen. En maak in het begin duidelijke afspraken wat jouw taken zijn dan weten de gezinnen meteen waar ze aan toe zijn. Luister naar gezinnen! 

 

Waar zie je jezelf over 10 jaar/ of wat zijn je toekomst dromen?
Over 10 jaar zie ik mezelf nog steeds als kraamverzorgster. Heel misschien als ZZP er maar die stap durf ik eigenlijk niet te maken. Ik heb het naar me zin, alles is goed geregeld en er is overal wel wat. Ik ben nog lang niet klaar met mijn mooie baan.

 

Collega’s kraamverzorgenden:
Ik werk niet direct samen met met collega’s. We zien elkaar 4x per jaar tijdens werkoverleg. Dan zitten we met een vaste groep van ongeveer 10 kraamverzorgsters en op bijscholingen die we regelmatig moeten volgen. Het is altijd leuk om ze weer te zien, sommige ken je andere niet. Maar hoe ze werken dat weet ik natuurlijk niet omdat we nooit samenwerken. 

De collega's die ik ken zijn allemaal toppers doen allemaal hun best om het zo goed mogelijk te doen en het gezinnen een mooie start te geven met hun kindje.

 

Waar wordt Natasja blij van?
Ik word blij als ik mijn werkweek met een goed gevoel kan afsluiten, de borstvoeding goed loopt het kindje lekker aan het groeien is en het met de mama & papa ook goed gaat. Vaak app ik na een paar dagen nog even of het allemaal lukt. Als ik dan hoor dat ze het lekker op de rit hebben voelt dat voor mij goed en kan ik het voor mezelf ook afsluiten.

 

Boekentip of filmtip over kraamzorg of verloskunde (Wat je echt moet lezen is….)?

  1. Dagboek van verloskundige 
  2. De kraamhulp
  3. Wat ik uitkraam
  4. Sorry dat ik je wakker bel

 

Lieve, betrokken en zorgzame Natasja; wat geweldig dat we op deze manier bij jou om het hoekje mochten kijken. Het is bijzonder te zien dat je zo vol liefde en kundigheid in je vak staat. Dankjewel voor je openheid en met veel plezier was jij onze "zorgheld in de spotlight". Zoals je zelf al aan gaf; Met jouw verhalen kan je zeker een boek vol schrijven! (misschien moet je het gewoon doen?!!)  Ik hoop dat je met dit verhaal veel nieuwe zorgkanjers enthousiast maakt voor het mooie vak van kraamverzorgster! We wensen je nog heel veel mooie jaren en verhalen in de kraamzorg.

Lieve groet,

Het MyMitella Team

Januari 2023: Natasja - Zorgheld in de spotlight

© 2014 - 2024 MyMitella | sitemap | rss