Artikel 50 van 76

Gips- tips bij gebroken arm - pols of hand

Goede tips bij gips- gipsverband

Wij zijn van mening dat je de periode dat je in het gips zit, een armbreuk hebt, een blessure aan de schouder of herstellend bent van een operatie, zo aangenaam mogelijk moet maken. Een gezonde dosis vrolijkheid en positieve energie zal het genezingsproces bevorderen. Ook deze tips kunnen je helpen om je arm zo goed mogelijk te ondersteunen en je lijf de beste zorg te geven om zo spoedig mogelijk te kunnen genezen en herstellen.

  • Houd de arm in een mitella of armsling. Voor ondersteuning op maat zijn er speciaal voor volwassenen en voor kinderen verschillende maten verkrijgbaar. Om zwelling te voorkomen plaats je de hand hoger dan de elleboog. Bij veel pijn geeft het veel verlichting om 's nachts en/of overdag een Immobilisatie te gebruiken.
  • Draag geen ringen aan de gegipste kant, dit om zwelling te voorkomen.
  • Leg je arm nooit op een harde ondergrond maar gebruik een kussen ter ondersteuning.
  • Het gips mag absoluut niet nat worden! Ga nooit douchen zonder de juiste bescherming.

TIP: Kijk voor douchehoezen in alle maten en bekijk het informatiefilmpje. Er bestaan ook speciale zwemhoezen waarmee je ondanks je gips (of je verband) fijn mee kan zwemmen en deze beschermd is tegen zeewater en zwembadwater. De nieuwste innovatie voor zwemmen met gips is de Happy2Splash zwemhoes. Deze heeft een vacuüm systeem waarmee de hoes comfortabel sluit om je arm of been.

Door de warmte die onder het gips ontstaat komt jeuk en irritatie vaak voor als lastige bijkomstigheid. Ga NOOIT krabben onder het gips met scherpe voorwerpen! Aan de kwetsbare huid ontstaan namelijk snel wondjes die vervelende infecties tot gevolg kunnen hebben. Er bestaan speciale producten tegen jeuk en geurtjes.

Gips versieren

Je herstelt sneller en beter als je vrolijk bent. Maak daarom de weken die je in het gips zit zo leuk mogelijk. Versier en verfraai je gips in enkele ogenblikken en je zal versteld staan van de positieve en vrolijke reacties die je krijgt! Versier je gipsverband met deze vrolijke printjes op je gips.

Oefeningen

Om stijfheid te voorkomen kun je (zonder dat het pijn doet!) oefeningen doen. Draai rondjes met je schouder, strek en buig de elleboog met rustige bewegingen (bij onderarmgips) of strek de vingers en maak een vuist. Met een zachte bal of (anti)stressbal kan je de spieren in de hand trainen.

Raad direct de arts als:
- Het gips breekt of scheurt
- Als de vingers of tenen dik, wit of blauw worden.
- Bij problemen of onzekerheden

Wij willen je heel veel beterschap en sterkte wensen in de komende periode. Hopelijk kunnen we met onze Happy Healing, jouw herstel wat aangenamer maken. Zorg goed voor jezelf.

Hartelijke groet,

 

Het MyMitella Team

© 2014 - 2024 MyMitella | sitemap | rss