Vorige Artikel 40 van 72 Volgende

Over BPM en zuurstof - saturatie

Wat is een saturatiemeter of oximeter?

Een saturatiemeter (of oximeter-zuurstofmeter) is een apparaatje dat snel je huidige zuurstofpercentage in je bloed kan meten. Saturatiemeters zijn vaak gemaakt in een 'knijpervorm' zodat deze eenvoudig om een vinger geplaatst kunnen worden. Eenvoudig en pijnloos.

Naast het zuurstofpercentage meten de meeste saturatiemeters ook direct de hartslag. Dus naast een zuustofmeter is deze saturatiemeter ook een hartslag meter. Deze 2 zijn naast elkaar af te lezen op het display. De saturatiemeter werkt op (infra)rood licht en meet de weerkaatsing en de snelheid hiervan. De term saturatie wordt gebruikt voor waarde die aangeeft met welk percentage van hemoglobine in de rode bloedcellen het slagaderlijk zuurstof heeft gebonden. Saturatie wordt uitgedrukt in een percentage (%) Van een gezonde waarde kan je spreken als de uitkomst tussen de 95-100% is.

Wanneer testen van zuustofpersentage

Het testen en bijhouden van het zuurstofpercentage en de hartslag is gewenst voor bijvoorbeeld hartpatiënten, sporters en longpatiënten. Maar bijvoorbeeld ook voor mensen die net zijn gestopt met roken. Voor deze laatste categorie is het een prettige stimulans om de waarden in de loop van de tijd te zien verbeteren. Voor verpleegkundigen, medewerkers in de thuiszorg of andere medici is deze kleine knijp versie een fijne eerste indicatie bij gebruik voor patiënten. De oximeter die MyMitella aanbied op de website is kleine en licht van gewicht dus makkelijk mee te nemen in het zakje van je uniform of in je zorg-heuptasje.

Wat is een goede hartslag

Normaal slaat je hart in een regelmatig tempo. Hoe hoog je hartslag is, hangt af van wat je aan het doen bent. Zo is de hartslag in rust lager dan wanneer je je inspant. Ondanks dat het zeer persoonsgebonden is kan je stellen: Over het algemeen is de hartslag bij volwassenen in rust tussen de 60 en 100 slagen per minuut. 

Bij inspanning gaat de hartslag omhoog. Tijdens sporten heeft het lichaam meer zuurstof en voedingsstoffen nodig dan in rust en zal het hart dus hard aan het werk gaan om het bloed sneller rond te laten gaan. Hoe zwaarder de inspanning, hoe hoger de hartslag. Bij heftige emoties zoals angst en opwinding werkt het iets anders. Dan worden in het lichaam in korte tijd veel prikkels aangemaakt waardoor direct een snelle pulse ontstaat. Als de emotie, de schrik of de angst voorbij is zal het hart ook snel weer “normaal” gaan kloppen. De hartslag kan dan oplopen naar 160 tot 180 slagen per minuut. De maximale hartslag verschilt per persoon.

BPM betekenis zorg

BPM staat voor: 'Beats per minute' vertaald in het Nederlands: 'Slagen per minuut'. 

BPM bij kinderen

De hartslag per minuut bij kinderen is zeer leeftijdsgebonden. Zo is deze op jonge leeftijd hoger dan wanneer het kind wat ouder is. Over het algemeen gelden de volgende waarden (Bron. Hartstichting) < 1 jaar (105 – 160), 1-2 jaar (100 – 150), 2-5 jaar (95 – 140), 5-12 jaar (80 – 120), > 12 jaar (60 – 100) Allen aangegeven in BPM (Beats per minute) slagen per minuut.

De saturatie-zuustof meters die MyMitella aanbiedt op de website worden voornamelijk gebruikt voor volwassenen. Indien je deze wil gebruiken bij kleine kinderen is het een tip om deze op de grote teen te plaatsen in plaats van op de vinger. De vinger van kleine kinderen is vaak te dun om deze voldoende te kunnen testen, de grote teen maakt dit wèl mogelijk. 

Test gemakkelijk je hartslag en het zuurstofgehalte in je bloed. De Fingertip Pulse Oximeter is een praktisch handzaam apparaatje, als je je zuurstofgehalte in je lichaam en je hartslag wilt registreren.

Sindy Spruijt 15-09-2020

© 2014 - 2023 MyMitella | sitemap | rss