Sorteer op

Een stemvork is een handig medisch diagnostisch instrument. Met andere woorden: een stemvork is een soort tweetandige metalen vork die is afgestemd op een speciale frequentie. Door de stemvork ergens tegenaan te tikken, ontstaat er een bepaalde trilling. En hiermee kun je bepaalde medische testen uitvoeren. Welke testen dit zijn én welke stemvork je nodig hebt, vertellen we je in de informatie hieronder.

Stemvork medisch: een belangrijk hulpmiddel

Met een medische stemvork voer je verschillende soorten testen uit. Zo kun je de medische stemvork onder andere gebruiken voor:

  • Gehoortesten
  • Sensibiliteitstesten
  • Fonoforeseonderzoek
  • Neurologisch onderzoek

Gehoortesten uitvoeren met een stemvork

Met een stemvork kun je het gehoor van een patiënt testen. Dit wordt meestal gedaan door de trillende stemvork dichtbij het oor van de patiënt te houden. Wanneer de patiënt het geluid niet meer hoort, geeft hij dit aan. Zo kan een stemvork helpen bij het vaststellen van gehoorproblemen.

Sensibiliteitstesten uitvoeren met een stemvork

Je kunt de stemvork ook gebruiken om de sensibiliteit (gevoeligheid) van specifieke lichaamsdelen te meten. Door de trillende stemvork op verschillende lichaamspunten te leggen, meet je hoe goed de patiënt deze trillingen kan waarnemen.

Fonoforeseonderzoek uitvoeren met een stemvork

Fonoforese is een techniek waarbij geluidstrillingen worden gebruikt om medicatie dieper in de lichaamsweefsels te laten doordringen. Je hebt een stemvork met een hoge frequentie nodig (4096 Hz) om deze techniek uit te voeren. Met de stemvork maak je trillingen op bepaalde lichaamsdelen en dat zorgt voor een effectieve behandeling.

Neurologisch onderzoek uitvoeren met een stemvork

Naast het testen van sensibiliteit helpt de stemvork je ook bij breder neurologisch onderzoek. Hierbij leg je de stemvork bijvoorbeeld op een specifiek reflexpunt. Op deze manier meet je de neurologische respons van de patiënt. En dat helpt je met het meten en beoordelen van neurologische functies.

Welke stemvork heb ik nodig?

Een stemvork werkt dus op een bepaalde frequentie. De frequentie wordt gemeten in hertz. De frequentie in hertz vertelt je hoe vaak een bepaalde trilling zich herhaalt in één seconde. Welke stemvork je nodig hebt, verschilt per situatie. Over het algemeen geldt: hoe hoger de frequentie, hoe moeilijker het is om deze met het gehoor waar te nemen.

Stemvork 128 Hz - met dempers

Deze stemvork gebruik je meestal voor neurologisch onderzoek. Deze viberaties worden namelijk meer ''gevoeld'' dan ''gehoord''.

Stemvork 256 Hz - met dempers

Een stemvork van 256 Hz is geschikt voor universeel gebruik. Je kunt er dus verschillende soorten testen mee uitvoeren.

Stemvork 512 Hz

Ga je een gehoortest uitvoeren? Dan is de stemvork van 512 Hz de medische stemvork die je nodig hebt. 

Stemvork 1024 Hz

Voor een wat complexer sensibiliteitsonderzoek gebruik je de stemvork van 1024 Hz. Deze frequentie kan namelijk de subtiele reacties van het zenuwstelsel van de patiënt meten.

Stemvork 2048 Hz

Deze stemvork wordt gebruikt om nog fijnere reacties van het gehoor en zenuwstelsel te meten. Je gebruikt de stemvork dus voor zowel gehoortesten en sensibiliteitsonderzoeken.

Stemvork 4096 Hz

Voor fonoforese gebruik je een stemvork van de allerhoogste frequentie. Maar ook voor gedetailleerde neurologische onderzoeken is dit de stemvork die je nodig hebt.

Wat is een geluidsdemper bij een stemvork?

De medische stemvorken van 128 Hz en 256 Hz hebben allebei een geluidsdemper. Dat is een accessoire om de trillingen van de stemvork te verminderen. De geluidsdemper zie je terug aan het uiteinde van de stemvork. Met de geluidsdemper zorg je er dus voor dat de frequentie wat lager wordt, en dat helpt je bij het uitvoeren van verschillende testen/onderzoeken.

Stemvork kopen: voor 16:00 besteld = dezelfde dag verzonden

Heb je de juiste medische stemvork uitgekozen? Bestel hem dan op werkdagen voor 16:00 uur. Dan verzenden wij je pakketje dezelfde dag nog! Voor bestellingen van meer dan 75 euro zijn de verzendkosten gratis. Neem gerust contact met ons op bij vragen over een van onze medische stemvorken of andere producten. We helpen je graag!

© 2014 - 2024 MyMitella | sitemap | rss