MENU

(SPORT)BRACES INFORMATIE:

Een brace is een (soms elastische)band die je ter ondersteuning aanbrengt rondom een gewricht en kan je gebruiken bij: gebrek aan stabiliteit, pijn, zwelling of te weinig stevigheid. Een goed passende brace beperkt sommige bewegingen van het gewricht, zonder dat de noodzakelijke bewegingingen worden beïnvloed. De werking bestaat uit het geven van druk (compressie) en steun. Het is geen garantie om elk letsel te voorkomen maar het is een ondersteuning en in veel situaties voorkomt het (nieuw) letsel. Het blijft belangrijk goed naar je eigen lichaam te luisteren en hier naar te handelen. De meest voorkomende gewrichten die worden ondersteund door een brace zijn de enkel, knie, pols, elleboog en schouder. Voordat je een brace gaat aanschaffen is het zinvol om jezelf af te vragen waarvoor je een brace wil gaan gebruiken. Ter ondersteuning van dagelijkse werkzaamheden bijvoorbeeld of juist om weer te kunnen sporten? Zo kan je kiezen voor een brace die ondersteuning geeft of juist een brace die volledig fixeerd. (vaak zitten hier belijnen of kappen in) Er zijn vele braces verkrijgbaar: nekbrace, rugbrace, kniebrace, enkelbrace, elleboogbrace, patellabrace, polsbrace, duimbrace etc.

Je gebruikt een brace bij activiteiten die de kans vergroten op verzwikking en verdraaiing, met zwelling, functieverlies en/of pijn als gevolg. Dit kan zowel in het dagelijks leven als je in je vrije tijd zijn. Bij een wandeling op oneffen loopoppervlak biedt een knie- of enkelbrace bijvoorbeeld de nodige steun. Bij sportactiviteiten worden braces vaak preventief ingezet of om opnieuw vertrouwen te krijgen in je lichaam en spieren te versterken.

Hoe lang je een brace gebruikt hangt af van een aantal factoren, zoals de persoonlijke situatie, het type blessure, de mate van belasting en de richtlijnen voor de betreffende brace. In de regel wordt een brace voor langere tijd gedragen. Het is raadzaam hierover met een therapeut te overleggen. Gebruik ’s nachts geen brace. Het lichaam moet tijdens de slaap volledig kunnen ontspannen.

© 2014 - 2018 MY MITELLA | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel