Sorteer op

Wat is een saturatiemeter - zuurstofmeter  of oximeter? 

Een saturatiemeter is een compact apparaatje die het mogelijk maakt om snel en eenvoudig uw huidige zuurstofpercentage in uw bloed te meten. Saturatiemeters zijn vaak gemaakt in een 'knijpervorm' zodat deze snel en eenvoudig om een vinger geplaatst kunnen worden. Naast het zuurstofpercentage meet deze saturatiemeter ook de hartslag. De saturatiemeter werkt op (infra)rood licht. De term saturatie is de waarde die aangeeft met welk percentage van hemoglobine in de rode bloedcellen het slagaderlijk zuurstof heeft gebonden. Saturatie wordt vaak uitgedrukt in een percentage (%), ook wel als Spo2%. Een juiste waarde is 95-100%.

Hoe werkt een saturatiemeter?

De saturatiemeter werkt op (infra)rood licht. De term saturatie is de waarde die aangeeft met welk percentage van hemoglobine in de rode bloedcellen het slagaderlijk zuurstof heeft gebonden. Saturatie wordt vaak uitgedrukt in een percentage (%), ook wel als Spo2%. Een juiste waarde is 95-100%.

Saturatiemeter, oximeter, pulse oximeter?

Een saturatiemeter wordt ook wel een oximeter genoemd. Een andere naam die regelmatig gebruikt wordt, is pulse oximeter. Dat is een oximeter die je pulse, oftewel je hartslag meet. Alle saturatiemeters die je op deze pagina vindt, meten ook je hartslag en doen dus dienst als pulse oximeter.

Wat is een normale hartslag?

Normaal slaat je hart in een regelmatig tempo. Hoe hoog je hartslag is, hangt af van wat je aan het doen bent. Zo is de hartslag in rust lager dan wanneer je je inspant. Over het algemeen is de hartslag bij volwassenen in rust tussen de 60 en 100 slagen per minuut. Bij inspanning gaat de hartslag omhoog. Tijdens sporten heeft het lichaam meer zuurstof en voedingsstoffen nodig dan in rust. Bij heftige emoties zoals angst en opwinding worden in het lichaam veel prikkels aangemaakt. De hartslag kan dan oplopen naar 160 tot 180 slagen per minuut. Hoe zwaarder de inspanning, hoe hoger de hartslag. De maximale hartslag verschilt per persoon.

De hartslag per minuut bij kinderen

Verschilt per leeftijd. Zo is deze op jonge leeftijd hoger dan wanneer het kind wat ouder is. Over het algemeen gelden de volgende waarden (Bron. Hartstichting) jonger dan 1 jaar (105 – 160) 1-2 jaar (100 – 150) 2-5 jaar (95 – 140) 5-12 jaar (80 – 120) ouder dan 12 jaar (60 – 100) Alles aangegeven in BPM (Beats per minute)

Saturatiemeter kopen? Kies voor een kleurrijk exemplaar van MyMitella!

Een saturatiemeter kopen kan in verschillende uitvoeringen en formaten. Bij MyMitella vind je handige, kleine saturatiemeters die het zuurstofgehalte in het bloed en de hartslag nauwkeurig weergeven. Je kunt ze zowel voor je patiënten als voor jezelf gebruiken. 

Het leuke aan de saturatiemeters van MyMitella is dat ze je gelijk helpen om wat kleur in je dagelijkse (werk)leven te brengen. Of je nu gek bent op groen, lavendelpaars prachtig vindt of altijd weer blij wordt van roze: bij MyMitella vind je een saturatiemeter in jouw kleur.

Ook voor patiënten is het fijn om wat kleur te zien in een zorginstelling: een gekleurde saturatiemeter is leuk, maar nog leuker wordt het als je andere hulpmiddelen of bijvoorbeeld je sokken matchen bij je saturatiemeter. Bij MyMitella heb je genoeg te kiezen! Een knalrode stethoscoop, een vrolijk gebloemde verpleegkundige schaar of een handig heuptasje met zebraprint? Hier vind je het!

 

 

 

 

© 2014 - 2024 MyMitella | sitemap | rss