Dit zijn Wilco van Wensveen en Amandine Brandsma. Collega’s in het Groene Hart Ziekenhuis in Gouda. Sinds drie jaar zijn zij collega’s op de afdeling cardiologie, waar zij werkzaam zijn als Fysiotherapeuten. Hier op de foto met de unieke Fysio & revalidatie -sokken.

 

Collega’s in de spotlight

In de zorg heb je elkaar nodig en moet je op elkaar kunnen bouwen. In deze rubriek telkens 2 collega’s aan het woord over samen werken en samenwerken.

 

Wie zijn jullie en waar werken jullie?

Wilco van Wensveen, 56 jaar, werkt al 23 jaar in het Groene Hart Ziekenhuis als Fysiotherapeut. Daarnaast werkt hij ook bij Zorgpartners, waar hij ouderen begeleidt met dementie en Parkinson. Voordat Wilco Fysiotherapeut werd, was hij 8 jaar werkzaam op een internaat als groepsleider voor kinderen.

Amandine Brandsma, 39 jaar, werkt sinds 3 jaar in het Groene Hart Ziekenhuis als Fysiotherapeut. Daarvoor heeft zij 10 jaar in het Amstelland Ziekenhuis gewerkt in Amstelveen.

Ze werken voornamelijk samen op de afdeling Cardiologie. Ze werken zowel met klinische en poliklinische patiënten.

 

Waarom hebben jullie voor dit vak gekozen?

Wilco: “Ik vond het vak heel interessant, vooral omdat ik zelf veel sport. Ik wilde meer weten over hoe het allemaal in elkaar zat. Toen heb ik eerst een sportmassage opleiding gedaan en vervolgens de fysiotherapie opleiding. Ik liep 3/4 maanden stage in het Groene Hart Ziekenhuis, daarna bij Zorgpartners, waar ik bleef plakken voor 1,5 jaar. Toen er een baan in het GHZ vrij kwam ben ik hier naartoe gekomen, in het hartreva & longreva team.”

“Ik was al sportleider naast mijn baan toen, 1x in de week. Daar liepen ook allemaal fysiotherapeuten die in het GHZ werkte.”

Amandine: “Ik wilde altijd al wel in de zorg en in het ziekenhuis werken. Ik had me ingeschreven voor de opleiding Verloskunde. Fysiotherapie was toen al mijn tweede keus, maar ik werd voor beide uitgeloot. Ik ging terug naar de middelbare school om mijn VWO diploma te halen. Vervolgens werd ik voor beide opleidingen nogmaals uitgeloot. Ik koos ervoor om een andere opleiding te gaan doen: “oefentherapie Cesar”. Ik liet de loting voor Verloskunde varen en schreef mij uiteindelijk nogmaals in voor Fysiotherapie, wat toen toch gelukt is.”

 

Zijn er veel kanten die je op kunt als fysiotherapeut?

Je hebt heel veel verschillende kanten. Door middel van korte opleidingen of een cursus kan je, je specialiseren. Ook kan je masters behalen tijdens je opleiding. Denk bijvoorbeeld aan: bekken, geriatrie, hart-, vaat-, en longen, kinderen, manueel, oncologie, neurologie, sport etc. Je kan in praktijken, een ziekenhuis of andere zorginstellingen werken, er zijn heel veel opties.

Zelf vinden we het verschil tussen klinisch en poliklinisch erg leuk. Je ziet de mensen uit de kliniek weer terug op de hartrevalidatie, het is dan fijn om die mensen verder te helpen en ze het vertrouwen in hun eigen lichaam weer terug te zien krijgen.

 

Hoe ziet jullie dag eruit?

Amandine: “Ik begin meestal met een groep mensen die voor de hartrevalidatie* komen. Vervolgens ga ik naar de briefing, met alle fysiotherapeuten, waar we een dagplanning doornemen. Daarna gaan we de afdeling op en gaan we bij de patiënten langs. Na de lunch heb ik vaak nog 2 groepen voor de hartrevalidatie. Als er veel patiënten op de afdeling liggen, komt het vaak voor dat we in de ochtend nog niet bij iedereen langs zijn geweest, dan ga ik ’s middags nog terug naar de afdeling om patiënten te begeleiden.”

Wilco: “Ik begin mijn dag in het ziekenhuis, dan ga ik langs de patiënten tot 12 uur. Daarna ga ik naar zorgpartners, daar begeleid ik ouderen met dementie en Parkinson. Ik heb op verschillende dagen ook hartrevalidatie groepen.”

*Hartrevalidatie: patiënten die een hartinfarct hebben doorgemaakt en/of gedotterd of geopereerd zijn, komen in aanmerking voor de hartrevalidatie. Dit is een programma dat wordt aangeboden door de fysiotherapeut in samenwerking met de cardioloog, een medisch maatschappelijk werker, psycholoog en diëtist. Het programma bestaat uit voorlichtingsbijeenkomsten, een bewegingsprogramma en ontspanningsinstructies. Bij de fysiotherapeuten wordt er getraind om op het niveau van voor de ziekenhuisopname te komen. Dit traject begint al in de kliniek en wordt poliklinisch vervolgd. Het programma wordt in groepsverband gevolgd, de groepen zijn verdeeld in verschillende niveaus.

 

Waar halen jullie voldoening uit?

Wilco: “Wanneer ik een patiënt aan het begeleiden ben en diegene realiseert zich door mijn coaching, dat de leefstijl moet worden aangepast. Ik begeleid de mensen hierbij en lever mijn bijdrage om iemand weer op de been te krijgen tijdens- en na een ziekenhuisopname. Als dat lukt geeft mij dat echt voldoening. Verder vind ik de verhalen die patiënten met je delen ook altijd heel bijzonder.”

Amandine: “Wanneer ik een goeie dag heb gehad, waarbij ik de mensen goed heb kunnen helpen en naar huis ga en denk: ‘ik heb een lekkere dag gehad!’. Verder geeft ook de dankbaarheid van patiënten, mij veel voldoening.”

 

Welke verhaal of moment is je bijgebleven?

Wilco: “Ik had een dame die kwam revalideren, ze was rolstoelafhankelijk en had een hulphond. De mevrouw vroeg of het een bezwaar was, als de hond mee kwam. Uiteindelijk heeft de hond ook meegedaan met het revalideren. De eerste keer beet de hond gelijk de bal lek. De hele groep vond het erg leuk en de vrouw kon dus gewoon revalideren. Zo zie je maar hoeveel mogelijkheden er zijn, iedereen kan meedoen, haha!”

 

Omschrijf elkaar als collega, hoe vullen jullie elkaar aan?

Wilco: “Amandine helpt mij altijd met ICT-zaken. Verder kan ze goed plannen en de patiënten indelen/verdelen aan het begin van de dag. Amandine is ook wat rustiger, we vullen elkaar goed aan.

Amandine: “Wilco heeft heel veel ervaring en ook op het gebied van cardio (wat ik nu pas 3 jaar doe), dit brengt ons goed in evenwicht. We zijn een goed team.”

We hebben allebei de instelling om echt voor de patiënt te gaan. We vertrouwen elkaar hierin. We hebben een leuk team, wat het werken leuk maakt!

 

Wat doen jullie in je vrije tijd om het werk los te laten?

Wilco: “Ik hou heel erg van sporten: fietsen, mountainbiken, wielrennen, surfen, zeilen, varen etc. Om tot rust te komen, lees ik graag een boek.”

Amandine: “Ik vind het leuk om piano te spelen. Verder ben ik druk met badminton, ik zit ook in het bestuur en de activiteitencommissie. “

 

Wensen en complimenten:

Wilco: “Je bent een fijne collega met veel humor, dat maakt het gezellig. Je bent optimistisch en niet snel negatief.”

Amandine: “Met jou kan ik ook altijd lachen, het is een hele fijne samenwerking.”

juli 2021: Wilco & Amandine collega's in de spotlight

 

In zorgheld in de spotlight zetten we een zorgprofessional in het zonnetje en delen we zijn of haar verhaal. Van zorgcentra en thuiszorg tot ziekenhuis, revalidatiecentrum of dokterspraktijk; Voor wie in de zorg werkt is iedere dag anders en uniek. Door deze verhalen te delen, willen we de zorg belichten in de breedste zin. We zijn benieuwd wat deze zorghelden boeit, bint en bezighoud. 
 

Aanmelden?:

Wil jij ook samen met een “collega’s in de spotlight” of wil je iemand aanmelden voor “zorgheld in de spotlight”? Laat het ons dan weten en wie weet staan jullie, hij of zij hier binnenkort te shinen.

 

© 2014 - 2024 MyMitella | sitemap | rss