Dit is Bas Peeters, tijdens het afnemen van dit interview werkzaam in het Erasmus MC als fulltime zaal-arts. 

Waarom is Bas deze maand in de spotlight bij MyMitella?

De enorme inzet en bevlogenheid waarmee zorgprofessionals hun vak uitoefenen is bewonderenswaardig. Op alle niveaus en in alle vakgebieden in de zorgsector, wordt veel verantwoordelijkheid gedragen. Volledig in je kracht te staan, is in de zorg enkel mogelijk met heel veel vakkennis, empathie & uithoudingsvermogen. In zorgheld in de spotlight zetten we een zorgprofessional in het zonnetje en delen we zijn of haar verhaal.

Bas is een professional die met veel toewijding en passie in zijn vak staat. Hij heeft het in zich de mensen om hem heen hierin mee te nemen waardoor er naast een fijne werksfeer, ook het mooist haalbare wordt bereikt. Lees mee met het verhaal van Bas die nog sneller dan zelf verwacht zijn passie volgt en een nieuw pad in slaat...

 

Wie ben je en wat is je functie?

Mijn naam is Bas Peeters en ik ben 26 jaar. Ik ben op dit moment werkzaam op de Covid afdeling in het Erasmus MC als fulltime zaalarts.

Ik heb in het Erasmus MC mijn opleiding gedaan en mijn laatste coschap heb ik bij de infectieziekten afgerond. Daarvoor heb ik als vrijwilliger bij de infectieziekten op de beleidsafdeling gewerkt. Ik was daar betrokken bij de ‘Corona Phone’ en op dat moment werd ook het testbeleid gemaakt. Mijn rol daarin was om het testbeleid uit te voeren in het ziekenhuis. Dus vragen zoals: ‘Wie moet er getest worden in het ziekenhuis en wie niet?’ kwamen bij mij terecht. Op het moment dat ik mijn opleiding had afgerond vroegen ze direct of ik op de Covid afdeling wilde werken.  Ik had mezelf beloofd, dat als ik uiteindelijk dokter ben, ik zou gaan helpen bij Covid als het nog nodig was.

 

Hoe ziet een werkdag er voor jou uit en welke taken en verantwoordelijkheden komen daarbij kijken?

Ik draai alle zorg voor de covid patiënten en dit doe ik natuurlijk samen met alle verpleegkundigen, artsen, fysiotherapeuten en alle andere disciplines die erbij komen kijken. Mijn werkdag begint met het inlezen van mijn patiënten, dit kunnen er de ene dag meer zijn dan de andere dag. Daarnaast komen er elke dag nieuwe patiënten bij en gaan er ook veel met ontslag.

Rond 09:00/09:30 kom ik de afdeling op lopen en zoek ik de desbetreffende verpleegkundige die met mij visite gaat lopen over de patiënten. De verpleegkundige weet bij aanvang van dienst dat hij of zij visite gaat lopen en zorgt dat hij of zij voorbereid de visite in gaat. Dit houdt in dat de verpleegkundige bijzonderheden over de patiënt kan benoemen en evt. vragen voor mij heeft over het beleid of interventies. Een interventie is een behandeling die een verpleegkundige uitvoert op basis van een deskundig oordeel. Voorbeelden van interventies zijn bijv.: bloed prikken, urinekweek afnemen, radiologie onderzoeken enz. Na de visite loop ik langs bij mijn patiënten om te kijken hoe ze erbij liggen en om het beleid te bespreken. Rond 14:00 doe ik nog een rondje op de afdeling om evt. het beleid aan te passen en uitkomsten van onderzoeken te bespreken. Daarnaast kan ik natuurlijk gebeld worden door verpleegkundigen bij een acute situatie of als zij een patiënt klinisch achteruit vinden gaan.

 

Heb je een bijzonder, speciaal of mooi moment dat je wil delen?

Er lag een jonge vrouw van 33 jaar op de covid afdeling palliatief. In de laatste uren van haar leven heb ik de voogdij voor haar kinderen nog geregeld zodat haar overlevende partner voor de kinderen zou mogen zorgen. Om te voorkomen dat de kinderen uit huis geplaatst zouden worden en bij jeugdzorg terecht zouden komen.


Hoe zouden je collega’s je omschrijven?

Collega’s zullen me beschrijven als iemand die collegiaal is en ook wel fijn om mee samen te werken. Daarnaast als iemand die iedereen als gelijk beschouwd en niet hiërarchisch is. Ook hoor ik vaak dat ik flexibel ben en collega’s me laagdrempelig kunnen benaderen. ‘Wij als verpleegkundigen beamen dit ook zeker"


Suriname tijdens code zwart

Ik ben even geleden op medische hulpmissie naar Suriname gegaan voor 2 weken, omdat het op dat moment code zwart was. De middelen die ze daar hadden, waren ontzettend schaars en de noodinzetten waren hoog. Er is daar een groot tekort aan artsen en verpleegkundigen en daar wilde ik graag met de ervaringen die ik afgelopen jaar heb opgedaan een steentje aan bijdragen.


Waar zie je jezelf over 10 jaar?

Ik zie mezelf over 10 jaar als arts-onderzoeker en ik wil graag onderzoek doen met medische zorg combineren. Als je hier op de Covid afdeling werkt dan realiseer je je wel dat veel ziekten en dan met name infectieziekten en nieuwe infectieziekten zoals ‘Coronavirus’, hoe belangrijk wetenschappelijk onderzoek daarvoor is om nieuwe effectieve behandelingen te maken. En dat we eigenlijk relatief machteloos vaak staan tegen zulke infectieziekten met toename van alle resistente/overgevoelige micro-organismen. Ik ben dan ook van plan om binnenkort te emigreren naar Engeland en verder te studeren in Oxford.

 

Bas Peeters: Zorgheld in de Spotlight - oktober 2021

 

Interview door: Kimberley van der Stelt. (Kimberley is één van de verpleegkundigen die afgelopen jaar met Bas Peeters samenwerkte op de Covid afdeling)

 "Ik ken Bas als iemand die altijd open staat om onderzoeken of diagnoses aan je uit te leggen en iemand die je laagdrempelig kan benaderen. Hierdoor ontstaat (zelf)vertrouwen en een fijne werksfeer. Ik heb altijd plezierig samengewerkt. Gelukkig heb ik hem voor zijn plotselinge vertrek geinterviewd want inmiddels is hij vertrokken naar Oxford. Ik wil Bas bedanken voor het interview, de leerzame samenwerking & wens hem erg veel succes met zijn nieuwe uitdaging! "

 

 

Naast de eeuwige roem wordt iedere spotlight-kanjer verwend met een uitgebreid cadeaupakket voor een me-momentje vol vrolijkheid.  Wil jij ook samen met een “collega’s in de spotlight” of wil je iemand aanmelden voor “zorgheld in de spotlight”? Laat het ons dan weten en wie weet staan jullie, hij of zij hier binnenkort te shinen. Ben je op zoek naar een cadeautje voor jouw eigen zorg-held of wellicht voor je hele team? Vind bij MyMitella de leukste cadeaus om zorgprofessionals in het zonnetje te zetten.

© 2014 - 2024 MyMitella | sitemap | rss